Almeerse jonge talenten tot bloei bij Floriade

Ontstaan

Jongeren actief betrekken bij de organisatie van Floriade Expo 2022. Dat is een van de doelen van Floriade Academy, die in september 2018 van start is gegaan. Studenten kunnen er stage lopen, onderzoek doen voor afstudeerscripties en praktische opdrachten uitvoeren. Zowel de Floriade-organisatie als Floriade Academy geloven in de kracht van jong talent.

Studenten in de Academy krijgen volop gelegenheid om mee te denken over de Floriade. Via stages, afstudeeropdrachten en praktische opdrachten in projectgroepen komen ze in aanraking met de thematiek van de Floriade. Ook is er ruimte voor persoonlijkeontwikkeling. Er worden bijvoorbeeld masterclasses georganiseerd, waardoor de studenten al vroeg leren netwerken.

Maar ook voor de Floriade-organisatie is de samenwerking met studenten erg waardevol, door de frisse kijk op zaken van studenten. Zij hebben kortgeleden nog in de schoolbanken gezeten en brengen nieuwe kennis mee, bijvoorbeeld over recente ontwikkelingen in hun vakgebied. Daarnaast hechten de professionals in de Floriade-organisatie er veel waarde aan om hun kennis over te dragen op een nieuwe generatie. Kortom, een win-winsituatie.

Floriade Almere 2022

Vanaf het voorjaar van 2022 vindt in Almere de 7e wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 plaats. Met het thema ‘Growing Green Cities’ richt de Expo zich gedurende 6 maanden op de Groene Stad van de Toekomst. Bij de totstandkoming van de wereldtuinbouwtentoonstelling is het Floriadeterrein een levend laboratorium. Met inspirerende tentoonstellingen van landen, steden en innovatieve bedrijven uit de groensector en daarbuiten. Maar ook met indrukwekkende attracties, veel kunst en cultuur met de basislaag van een unieke verzameling van bomen, struiken en bloemen in het arboretum.

Meer weten? Kijk op: https://www.floriade.com/nl

Floriade Academy in beeld

Behaalde resultaten

471

Jonge talenten

136

mbo-studenten

258

hbo-studenten

2

wo-studenten

75

middelbare scholieren

27

als (afstudeer)stagiairs

198

in projectgroepen

244

in klassen

2

werkzoekende jongeren

24

betrokken opleidingen

70

onderzoeken, ideeën en producten gerealiseerd

Interviews met jonge talenten

Ben Sinnige – Aeres Hogeschool – Geo, Media & Design

Gegroet!

Mijn naam is Ben Sinnige en zit momenteel in het vierde en daarmee het laatste jaar van de opleiding Geo, Media & Design aan de Aeres Hogeschool in Almere. Deze opleiding is een combinatie van aardrijkskunde, nieuwe media en vormgeven. Je leert geografische informatie te verzamelen en te analyseren en deze vervolgens om te zetten naar iets visueels waar de doelgroep wat mee kan. Denk aan online kaarten, infographics of 3D visualisaties. Ik ben aan deze opleiding begonnen omdat het een van de weinige opleidingen op hbo-niveau is met (toegepaste) aardrijkskunde als raakvlak. Ik was al jaren op zoek naar een opleiding met thema’s zoals aarde, klimaat, milieu en topografie. Tijdens de opleiding ben ik erachter gekomen dat ik vormgeven ook erg leuk vind!

Zelf heb ik al twee edities van de Floriade bezocht; Floriade 2002 in Haarlemmermeer en Floriade 2012 in Venlo. Mijn vader had een eigen tuindersbedrijf en heeft mij zodoende kennis laten maken met de tentoonstelling. Daarnaast heb ik in het derde jaar van de opleiding stage gelopen bij het Upcyclecentrum van de gemeente Almere. Dit is een plek waar ‘afval’ wordt geüpcycled en waar een belevingsruimte is waar uitleg en toelichting wordt gegeven over circulaire economie. Dit centrum ligt aan de rand van het Floriadeterrein en werd ook wel ‘het eerste paviljoen van de Floriade’ genoemd.

De keuze om stage te lopen bij de Floriade was voor mij dan ook een logische stap. Ik ga hier aan de slag om de sfeer en belevingen van iStreets te verbeelden. In iStreets kunnen Nederlandse overheden, bedrijven en kennisinstellingen hun innovaties en oplossingen voor de uitdagingen die steden hebben, tonen in 4 separate paviljoens op de 4 Floriade thema’s. De interessantste ontwikkelen rondom deze thema’s ga ik proberen te verbeelden in een boekje. Dit boekje moet uiteindelijk anderen overtuigen om mee te doen aan de Floriade; het moet dus als een pitch dienen.

Zita Willemse – Aeres Hogeschool – Biologie, Voeding en Gezondheid

Elke ochtend, als de zon begint te schijnen, klappen de bloemen hun kroonbladeren open om de energie voor de dag te genereren. Ik ben net als zo’n bloem, pas als de zon volledig schijnt genereer ik mijn energie om de dag te beginnen. Ik ben dus niet echt een ochtendmens.

Wie ben ik dan wel? Ik ben Zita Willemse en studeer Biologie, voeding & gezondheid aan de Aeres Hogeschool Almere. Via de stage die ik loop bij de Floriade ben ik bij de Floriade Academy terecht gekomen. Een onwijs gaaf project dat mij de kans geeft mijn kwaliteiten in de praktijk te gebruiken en te leren om als een volwaardige collega mee te draaien binnen een grote organisatie.

Samen met een mede stagiair werk ik aan het opzetten van een educatiecentrum voor jongeren. Dit omdat het imago van de Floriade wat stoffig is, terwijl het leuk is voor elke leeftijd! Door middel van het educatiecentrum hopen wij ook de interesse van de jongeren te wekken, zodat het stof kan worden weggeblazen.

Gaston Lacroix – Aeres Hogeschool – Biologie, Voeding en Gezondheid

“Enne?” is een spreuk die je mij nog regelmatig hoort zeggen. Ik ben geboren en getogen in een klein dorpje in het mooie Zuid-Limburg. Ondertussen woon en studeer ik al 2 jaar in Almere. Het is eigenlijk puur toeval dat ik in Almere terecht ben gekomen. Na een tussenjaar ben ik over de studie Biologie, Voeding en Gezondheid aan Aeres Hogeschool Almere gestruikeld. Dit is een unieke opleiding in Nederland, die mij heel erg aansprak. Zodoende ben ik dus ook naar Almere verhuisd en ben ik langzaam steeds meer bekend geraakt met de Floriade, wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat ik er ook stage ben gaan lopen.

Mijn opleiding is zeer onderzoek gericht, ik vind het dus ook leuk om onderzoek te doen en nieuwe kennis te vergaren. Ik loop samen met een medestudente stage bij de Floriade. Tijdens deze stage gaan we een educatiecentrum opbouwen voor en door jongeren. Dit sluit ook perfect aan op de Floriade Academy.

De Floriade Academy geeft jongeren de kans om kennis en ervaring op te doen in de praktijk. Maar je krijgt ook de kans om te (leren) netwerken en je begint uiteraard ook al met je eigen netwerk opzetten.  Zo hebben we bijvoorbeeld borrels georganiseerd voor de Floriade, maar ook kleinere evenementen voor bewustwording over lokale productie in Flevoland.

Contact Info

Telefoonnummer
+31(0)6 41 37 04 31

.. en vertel me meer over de Academy's

Volg ons op FacebookInstagram en Twitter